Kategorier
Sejlferien Blog

Skal jeg eje eller leje sejlbåd?

I denne artikel vil vi give dig et overblik over, hvad der kan være af grunde til at eje eller leje sejlbåd. Vi slutter af med at give et ærligt billede af fordele og ulemper ved henholdsvis at eje og at leje. Så er du bedre klædt på til at træffe dit eget valg om at købe eller leje.

For mange er det en drøm at eje sin egen båd, hvilket vi godt kan forstå, og det var også den drøm, der var starten på JIM Søferie. Vi fandt dog ud af, at der var mange, som havde drømmen om egen båd, men som alligevel foretrak at leje fremfor at eje.

Som med alt andet er det værd at opveje fordele og ulemper i forhold til om leje eller eje, er det rigtige for jer. Der er ikke et sort/hvidt svar, der passer til alle, når handler om at eje eller at leje. Denne overvejelse skal altid tages med udgangspunkt i jeres liv og det I sætter pris på!

Skal jeg leje sejlbåd?

Der kan være fordele og ulemper ved at leje sejlbåd i stedet for at eje. Som allerede nævnt, skal udgangspunktet tages i jeres liv, jeres prioriteter, og hvad der giver jeres liv mening. Hvad er frihed for jer?

Hvorfor leje?

Som det allerførste kan vi med det samme slå én ting fast: At leje en Hallberg-Rassy hos os er ikke penge ud af vinduet! Selvom dine pengene ikke bliver “lagt i din egen båd”, bruger du pengene på en uforglemmelig sejlerferie. Vi ved alle, at en af de bedste måder at bruge sine penge på er ved at give sig selv og sine nærmere oplevelser og minder, som er med jer i mange år frem. Derudover tror vi på, at ferie skal være afslapning og give jer mulighed for at nyde sejlerlivet. Netop det er vores produkt i sin grundessens. Sejlerglæden, uden det forpligtende vedligehold.

Vedligehold, reparation og rengøring: I vil overlade arbejdet til andre

En oplagt grund til at leje er, at I elsker sejlerlivet, men I har ikke tiden eller lysten til at vedligeholde, reparere og rengøre båden. Det giver jer muligheden for at bruge jeres dyrebare tid på at nyde det de fleste sejlere elsker: At være på vandet.

Derudover skal du ikke bruge lang tid på at sætte dig ind i de forskellige aspeker af bådvedligehold, -reparation og så videre. Vi har gennem 35 år oparbejdet ekspertise og indgående kendskab til Hallberg-Rassy både, og vi giver dem den bedst mulige behandling. Når du lejer, skal du ikke forholde dig til en lang to-do-liste til dine weekender i foråret, som går med vedligehold og klargøring af båden.

Økonomi: I laver jeres eget regnestykke

Vores både har en stand der gør, at de står utrolig flot, også i forhold til bådenes alder. Derfor kan de måle sig med nyere både og du fornemmer ikke skibets egentlige alder.

Hvis du gør regnestykket selv, vil du finde ud af, at der kan være god økonomisk fornuft i at leje en Hallberg-Rassy hos os. Du slipper for at være bundet til at 2-3 uger af din ferie hvert år skal være ombord, for at kunne se meningen i investeringen. Du slipper for bekymringer om uforudsete udgifter og de faste udgifter til havneleje, vedligehold, reparationer med videre.

Når man sejler i egen båd kan 2-3 ugers sejlerferie komme til at koste rigtig mange penge, når alle udgifter inkluderes i regnestykket. Mange tænker ikke i de “skjulte” udgifter såsom udgifter til kran når båden skal i og op af vandet, bådstativ, plejeprodukter, betaling af vinterplads, medlemsskab af klub osv.

Fleksiblitet: Du vil være fri

Mange af vores kunder ønsker en større fleksibilitet i løbet af året og ønsker derfor ikke at binde sig til at bruge eks. påskedagene på at slibe, polere, bundmale og rigge. Samtidig ønsker de en god fleksibilitet i forhold til, hvordan og hvornår de skal holde deres ferier. Når du lejer en båd, vil du kunne tage en beslutning fra år til år, om du vil på søen eller bruge din ferie på andre måder. Hvis du ejer, kan du måske føle dig “forpligtet” til at holde sejlerferier i din båd hvert år.

.

Fordele og ulemper ved at leje

Fordele ved at leje

 • En båd der er behandlet optimalt.
 • Fleksibilitet.
 • Økonomisk frihed.
 • Brug din tid på andet end at polere etc.
 • Brug din påske med familien.
 • Glem alle bekymringer om bådens og udstyrets stand.
 • Når du stiger ombord er båden sejlklar.

Ulemper ved at leje

 • Båden er som den er.
 • Du har ikke friheden til at ændre på båden som du vil.
 • Du kan ikke bare sejle videre, hvis du får lyst, dagen hvor båden skal afleveres.
 • Dine penge går ikke “i” båden, men i vores vedligehold og drift
 • Du kan ikke være sikker på, at der er en båd ledig, hvis du spontant får lyst til en uge på vandet.

Denne liste er lavet med udgangspunkt i vores udlejningskoncept. Fordele og ulemper er nok forskellige fra andre udlejningskoncepter

.

Skal jeg eje sejlbåd?

Hvorfor eje?

Det er mange menneskers drøm at have egen båd og de elsker havnelivet. Det kan give rigtig god mening at købe sejlbåd, og det har rigtig mange i Danmark allerede gjort.

Du elsker at vedligeholde og reparere

Noget af det vi ser, når vi nusser om vores både på havnen i løbet af året er, at der er mange mennesker der nyder arbejdet med båden. Det er for mange af disse mennesker et fristed, hvor de kan glemme hverdagens trummerum og koncentrere sig om de små detaljer, som er afgørende for en god sejlsæson, og sikrer at deres båd holder i mange år.

Det kan være, at du elsker at lære nyt, og at du nyder arbejdet med at slibe, polere, bundmale, reparere og vedligeholde båden indvendig. Noget af det måske mere end andet. Det kan vi godt forstå, for det gør vi også.

En båd præcis som du vil

Når du ejer en båd, kan du indrette og udstyre den præcis, som du har lyst. Har du lyst til at have instrumenter af en særlig type, en neonpink gennaker, kulfibersejl og lithiumbatterier, som gør båden lettere? Så er det nok fordi, at du godt kan lide at skræddersy din båd til præcis dine behov og interesser. Det ønske kan vi godt forstå, og hvis dette aspekt betyder meget for dig, kan det rigtigste for dig måske være at eje.

Fleksibilitet: Sejl når I vil – også de spontane ture

Vil I gerne sejle året rundt? Er det jeres plan at tage på påske-, pinse-, sommer- og efterårsture hvert år? Ja, så er I sikkert ikke i tvivl om, at det kan være en fordel at eje sin egen båd. Det giver alt andet lige en bedre mulighed for at tage ud på en tur når I vil. Også de helt spontane ture.

Det giver altså også en fleksibilitet at eje sin egen båd. I skal ikke tage hensyn til bookingplaner og kan efterlade båden som den er, for at tage tilbage ugen efter og gøre hovedrent. Selvom vi tilbyder slutrengøring i forbindelse med leje, kan det være rart ikke at skulle tænke på, at der kommer andre efter en selv.

.

Fordele og ulemper ved at eje

Fordele ved at eje

 • Du kan ændre på båden som du vil.
 • Hvis du vil forlænge din sejltur spontant, er der ingen problemer i det.
 • Du kan være sikker på, at der er en båd ledig, hvis du spontant får lyst til en uge på vandet.
 • Du har dig en hobby året rundt i vedligehold, regnskab, pleje, reperationer og så videre.

Ulemper ved at eje

 • At behandle båden optimalt kræver meget viden og tid.
 • Du kan føle dig forpligtet til at bruge megen af din ferie i båden.
 • Faste udgifter i form af afdrag på lån og fastligger/havneplads.
 • At have båd koster tid og penge til vedligehold, pleje, reperationer mv.
 • Båden skal klargøres og ordnes inden I kan sejle i den.
 • Lever dit sikkerhedsudstyr op til gældende certificeringer og standarder?
 • Er dine søkort opdaterede?
 • Det er dyrt at have en båd. Især hvis den skal være af høj kvalitet.

Denne liste er lavet med udgangspunkt i en sammenligning med vores udlejningskoncept og kan ikke uden videre overføres til andre koncepter.

Konklusion

Når det handler om, hvorvidt du skal købe eller leje en båd, er det gode svar, at der ikke findes ét svar, der gælder for alle. Det er en god idé, som det første, at overveje, hvad det er du vil med dit “sejlerliv”. Der er ingen tvivl om, at du får mest sejltid pr. investeret krone ved at leje sejlbåd. Men hvis du også er vild med vedligehold, polering og weekender på havnepladsen, så kan det være du skal købe en sejlbåd. Vi håber, at vi med denne artikel har givet dig et godt grundlag for at træffe et valg om, hvad du vil med dit sejlerliv. Skal du købe eller leje sejlbåd?

Hvis du overvejer at leje, kan du tage et kig på vores udvalg i både og priser.

Hvis du drømmer om at blive ejer af din egen Hallberg-Rassy, har vi en ideel løsning. Du kan blive bådejer i JIM Søferie. En måde at købe båd på, som har mange fordele!

Vil du vide mere om fordele og ulemper ved at eje/leje, så læs videre hos minbaad.dk, Dansk sejlunion og boat.dk.